Alkollüyken ve Sarhoşken Gusül (Boy) Abdesti Alınır Mı?

Çoğu İslam alimi, alkollüyken yapılan ibadetlerin geçerli olmadığını belirtir. Bu durum gusül abdesti için de geçerlidir. Alkolün etkisi altındayken kişinin aklı tam olarak yerinde olmadığı ve dolayısıyla ibadetin gerektirdiği niyet ve bilincin eksik olacağı için kişinin aklı başında yani ayık halinde olması gerekir. Bu nedenle, gusül abdesti almak için alkollü etkisinin tamamen geçmesi beklenmelidir. Alkolün etkisinden çıktıktan sonra gusül almak ve abdesti yenilemek daha uygundur.

Buna ek olarak, İslam’da alkol tüketimi genel olarak yasaklanmıştır ve bu, kişinin dinini de etkileyebilir. Dolayısıyla, alkollüyken gusül abdesti almanın dini açıdan geçerli olup olmadığı konusu, alkol tüketiminin kendisinin İslam’a uygun olmadığı gerçeğiyle birleştiğinde, önemli bir dini ve ahlaki sorunu ortaya koyar.

Bu konuyu alkol tüketiminin genel olarak yasaklanması ve ibadetin temiz ve bilinçli bir zihinle yapılması gerektiği ile ilgili ayet ve hadislerle bitirelim:

  • Sana içki ve kumar hakkında soruyorlar. De ki: ‘Her ikisinde de büyük günah ve insanlar için bazı yararlar vardır. Ama günahları, yararlarından daha büyüktür.‘” Bakara Suresi 219. Ayet
  • Ey iman edenler! İçki, kumar, putlar ve fal okları şeytan işi pisliklerden bireridir. Bunlardan kaçının ki kurtuluşa eresiniz. Şeytan, içki ve kumar yüzünden aranıza düşmanlık ve kin sokmak, sizi Allah’ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık vazgeçtiniz değil mi?” Maide Suresi 90-91. Ayet
  • Kim sarhoş olur ve namaz kılarsa, o namazı tekrar etmelidir.” Ebû Dâvûd’un rivayet ettiği bir hadis

Kaynakça : Bakara Suresi 219. Ayet, Maide Suresi 90-91. Ayet, Ebû Dâvûd’un rivayet ettiği bir hadis

Kadınlarda ve erkeklerde zevk suyu gelince abdest almaya gerek var mı?

Adet bittikten sonraki pembe ve kahverengi leke gusül gerektirir mi?