Allah rızası için oruç tutarak O’na yakınlaşmak isteriz ve bu ibadeti gerçekleştiririz. Peki, Cuma günü oruç tutulur mu? Bu soruya detaylarıyla ve kullanıcılarımızın sordukları sorularla cevap verelim.
Cuma Günü Oruç Tutulur Mu?
Diyanet İşler Başkanlığı’ndan bu konu hakkında gelen açıklamaya göre tek Cuma günleri oruç tutmak mekruh olarak kabul edilir. Açıklamanın detaylarında şu ifadeler yer almaktadır: “Sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak, tenzîhen mekruh görülmüştür. Resul-i Ekrem (s.a.s.), “Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa, bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir.” (Ebû Dâvûd, Savm, 50).
Tek Cuma Günü Oruç Tutulur Mu?
Oruç tutmak sadece yeme içme faaliyetlerinin engellenmesi ile sınırlı değildir. Oruçlu kişi nefsini yenecek davranışlarda bulunmalı ve güzel düşüncelerle zihnini beslemelidir. Bu süreçte bol bol dua edip Allah’ı anmak ve ibadet etmek önemlidir.
Cuma günü kazaya kalan farz veya adak gibi vacip bir oruç tutmakta herhangi bir sakınca görülmemektedir. İslami açıdan yapılan açıklamalara göre Cuma günü oruç tutarken dikkat edilmesi gereken bazı detaylar vardır. Örneğin Cuma günü nafile oruç tutacakların bir gün önce veya sonrasında oruçlu olması tavsiye edilir. Çünkü oruç ibadetini gerçekleştirmek için özellikle Cuma gününü seçmek mekruhtur. Müslümanların haftalık bayram günü olarak kabul edilen bu günde oruç tutmak yerine yakınlara ikramda bulunmak daha doğrudur.
Üç Aylarda Cuma Günü Oruç Tutulur Mu?
Müslümanlar için mübarek zamanlar olarak bilinen üç aylar arasında Recep ayında da oruç ibadeti yapılabilir. Recep ayı içinde herhangi bir günde oruç tutmanın dini açıdan sakıncası yoktur. Üç aylarda Cuma günü oruç tutmak konusunda özellikle bu günün seçilmesi hadislere göre mekruh kabul edilir. Sadece Cuma günleri nafile oruç tutmak ile ilgili hadiste “Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın.” denilmektedir. Ancak önceki ve sonraki günlerde oruç tutuluyorsa bu günün de atlanmaması gerektiği belirtilir. Cuma günü oruç tutarken dini açıdan önem taşıyan bu kurallara uygun hareket edilmelidir.
Şevval Ayında Cuma Günü Oruç Tutulur Mu?
Arefe ve kandil gibi günler mübarek Cuma gününe denk gelirse Müslümanların ibadetlerinde dikkat etmesi gereken durumlar vardır. Şevval ayında Cuma günü oruç tutmak mekruh olarak değerlendirilmez. Çünkü kandil gibi kutsal zamanlar Cuma veya cumartesi gününe denk gelirse mekruh sayılmaz. Bu konuyla ilgili Hadis’i Şerif’te “Sizden biri adeti olan bir orucu tutuyorsa, bir sakıncası olmaz” buyurulmaktadır.
Şevval Orucunun Hükmü Nedir?
Hadislere göre Ramazan’dan sonra gelen Şevval ayında 6 gün oruç tutmak müstehaptır. Bu konuda Hz. Peygamber Efendimiz “Kim Ramazan orucunu tutar ve ona Şevval ayından 6 gün ilave ederse, sanki yılın bütününde oruç tutmuş gibi olur.” demiştir. Bu Hadislerin kaynağı (Müslim, Sıyâm, 204 [1164]) olarak belirtilmektedir. Buna göre Şevval orucunun hükmü, Ramazan orucuna 6 gün ilave edildiğinde sanki bütün bir yıl oruç tutmuş gibi sevap kazanmaya işaret eder.
Kandilde Cuma Günü Oruç Tutulur Mu?
Mevlid Kandili gibi özel zamanlarda ve ertesi gün oruç tutmakta mahzur yoktur. Kandillerde oruç tutmak sevaptır. İslam alimleri Mevlid gecesi ve Kadir gecesi gibi kandil zamanlarına büyük önem vermiştir.
Hangi Günler Tek Oruç Tutulmaz?
Sadece nafile orucu tutmak için Cuma gününü seçmek dini açıdan mekruhtur. Bayram günleri tek oruç tutmak yasaktır. İbadetlerde sıkıntıya düşmemek için doğru zamanda ve doğru şekilde niyet edilmelidir. Hz. Peygamber Muhammed ( s.a.v. ) söylediğine göre Müslümanlar iki vakitte tek oruç tutmaktan kaçınmalıdır. Bunlar Ramazan bayramının birinci günü ve Kurban Bayramı günleridir. Bu bildiri ile ilgili kaynaklar (Buhârî, Savm, 66-67 [1990-1991, 1993]; Müslim, Sıyâm, 138-139 [1137-1138]) olarak gösterilmektedir. Farz ve vacip oruçları yalnızca Cuma günü veya cumartesi günü tek gün olarak tutmak mekruh olmaz. Bu yüzden kaza borcu olanlar haftanın istediği gün oruç tutmakta sakınca görülmemektedir.
Cuma Günü Orucun Zamanı Hangi Vakitler Arasında?
Bayram günleri dışındaki günlerde oruç tutmak caizdir. Sadece Cuma günü nafile oruç tutmak tenzihen mekruh görülmüştür. Oruç tutma zamanı, tan yerinin ağarması olarak bilinen fec-ri sadık ile başlar ve güneşin batmasına kadar devam eder.
Kullanıcıların Sordukları Sorular ve Cevapları
Pazartesi ve perşembe günleri neden oruç tutulur?
Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (s.a.v) bu günlerde oruç tutmayı özellikle sevdiğini belirtmiştir. Çünkü;
– Hz. Muhammed (s.a.v) şöyle demiştir: “Amellerin Allah’a Pazartesi ve Perşembe günleri arz edildiği için benim amelimin oruçlu iken arz edilmesini seviyorum.” (Tirmizi)
– Peygamber Efendimiz, Pazartesi günü dünyaya geldiği için bu günü oruçla anmayı severdi. Bir hadiste bu konuda şöyle denilir: “Pazartesi günü oruç tutuyorum çünkü o gün ben doğdum, o gün bana vahiy indirildi.” (Müslim)
Peygamber Efendimiz haftada kaç gün oruç tutardı?
– Ayyam-ı Beed, Arapça’da “beyaz günler” anlamına gelir. Hilalin görünmeye başlamasıyla beraber ayın 13, 14 ve 15. günlerine denir. Peygamber Efendimiz bu günlerde oruç tutmayı özellikle tavsiye etmiştir.
– Peygamber Efendimiz, Ramazan ayından önce olan Şaban ayında da sıklıkla oruç tutardı. Ayşe (r.a) şöyle demiştir: “Resulullah’ın, Ramazan’dan başka bir ayda Şaban kadar oruç tuttuğunu görmüş değilim.” (Buhari).
– Ramazan, İslam’da oruç tutulması farz olan tek aydır. Peygamber Efendimiz bu ay boyunca oruç tutardı ve bu orucun farz olduğunu ümmetine bildirdi.
– Muharrem ayının 10. günü olan Aşura gününde oruç tutmayı Peygamber Efendimiz özellikle tavsiye etmiştir.
Peygamber efendimiz nasıl oruç tutardı?
Peygamberimizin oruç tutma şekli, orucun başlangıcı, bitişi, niyeti ve oruçla ilgili diğer tavsiyeleri şunlardır:
– Peygamber Efendimiz sahura kalkmayı ve sahur yemeği yemeyi özellikle tavsiye etmiştir. Sahurun bereketli olduğunu belirten hadisler vardır. “Sahur yemekte bereket vardır. Sahurda bir lokma bile olsa sahura kalkınız.” (Buhari)
– Peygamber Efendimiz orucunu açarken acele ederdi. Oruç, güneş batınca hemen açılır. O, orucunu hurma ve su ile açardı. Eğer hurma yoksa su ile açardı. “İnsanlardan biri bir yemek getirene kadar oruçlu olduğunu söylesin.” (Muslim)
– Peygamber Efendimiz’in özellikle tutulmasını tavsiye ettiği oruçlar vardır; örneğin Ramazan orucu, Ayyam-ı Beed (hilalin görünmeye başlamasıyla beraber ayın 13, 14 ve 15. günleri), Pazartesi ve Perşembe oruçları, Muharrem ayının 10. günü olan Aşura günü ve Davud aleyhisselamın orucu olarak bilinen bir gün oruç tutup bir gün tutmama şeklindeki oruç.
– Peygamber Efendimiz, oruçlunun yalan söylememesi, kötü davranışlarda bulunmaması gerektiğini vurgular. “Oruçlu olduğu gün kötü söz söyleyen ya da tartışan birisiyle karşılaşırsa, ‘Ben oruçluyum’ desin.” (Buhari, Müslim)
– Peygamber Efendimiz, yolculukta ya da hasta olan kişilere oruç tutma zorunluluğu olmadığını belirtmiştir. Ancak bu kişilerin oruçlarını daha sonra kaza etmeleri gerekir.