İnsan hayatının her anında dua etme ihtiyacı duyar. Kulun yaratana yakarması ve ondan istemesi için en büyük fırsatıdır. Dua insanın yapısında bulunduğu için farklı dinlerde de insanlar dua etmektedir. Çünkü yapısı gereği insan üstesinden gelemeyeceği büyük olayları, sıkıntıları ve üzüntü anlarını dua ederek atlamak ister.
Hiç şüphesiz böyle zamanlarda Yüce Allah’a yakarmalı ve en güzelini ondan istemeliyiz.
Dua etmenin faziletini pek çok ayet ve hadiste de görmek mümkün olmaktadır.
- “Rabbinize yalvararak ve gizlice dua edin.” (A’râf, 7/55; bk. En’âm, 6/63)
- “Korkarak ve umarak O’na dua edin.” (A’râf, 7/56)
- “(Ey Peygamberim!) De ki; duanız / ibadetiniz / imanınız olmasa Rabbim size ne diye değer versin?” (Furkân, 25/77)
Kurana Başlama Duası
Fıkıh kitaplarında da yer alan ve Kur’an a başlama duası şu şekildedir:
Allâhümme bi’l-hakkı enzeltehû ve bi’l-hakkı nezel. Allâhümme ‘azzim rağbetî fîhi ve’c‘alhu nûran li-basarî ve şifâen li-sadrî. Allâhümme zeyyin bihî lisânî ve cemmil bihî vechî ve kavvi bihî cesedî ve’rzuknî tilâvetehû ‘alâ tâ‘atike ânâe’l-leyli ve etrâfe’n-nehâri va’hşurnî me‘a’n-nebiyyi salla’llâhu ‘aleyhi veselleme ve âlihi’l-ahyâr.
Sadece başlangıcında değil, her seferinde bırakıp tekrar başladığınızda da okumanız önemlidir. Bu duanın anlamı ise şudur:
Allah’ım! Sen Kur’an-ı hak üzere indirdin. O da böylece hak üzere indi. Allah’ım Kur’an’a karşı ilgimi artır. Onu gözümün nuru, gönlümün şifası, keder ve üzüntümün ilacı kıl. Allah’ım! Dilimi Kur’an ile süsle, yüzümü Kur’an ile güzelleştir. Bedenimi onunla kuvvetlendir. Ruhumu onunla diri tut. Mizanımı onunla ağırlaştır. Gece-gündüz sana itaat için Kur’an okumaya beni muvaffak kıl. Beni, Hz. Peygamber Muhammed (S.A.S) ve O’nun hayırlı ehli beytiyle birlikte hasret.
Kuran’ı Okurken ve Dinlerken
Aşağıda belirttiklerimiz farz olmamakla birlikte Kuran’ın adabı arasında kabul edilir. Aynı kurana başlama duası gibi insanın manevi mutluluğunun ve aldığı sevapların artmasını sağlar. Yine de imkanınız yoksa yada zamanınız kısıtlıysa bazılarını es geçebilirsiniz.
- İlk olarak Kuran okuyacaksanız ağzınızı temizleyiniz. Aynı ağzınız gibi okuduğunuz yerin gözle görülebilir olmasına ve temiz olmasına özen gösterin. Kuran okumaya başlamadan önce (Tevbe suresi dışında) Besmele çekin.
- Eğer Kuran okumuyor da dinliyorsanız, bu seferde dünya ile ilgili (cep telefonu, kitap, sohbet etmek ve gülüşmek gibi) tüm davranışları terk edin.
- Huşu ile dinleyin ve anlamını düşünün. Kuranın derinliğinde insanın hayatı ve hayata dair sormak istediği sorulara cevap vardır.
Her dinleyen Kuran’dan kendine başka bir ders çıkarır. Bu da Kuran’ı bu kadar mucizevi ve bu kadar önemli bir hale getirmektedir.
Hiç şüphesiz Kuran okurken de, Kuran’ı dinlerken de yavaş yavaş, anlaya anlaya devam etmek önemlidir. Aceleniz varsa ya da çok yorulduğunuzu hissediyorsanız başka bir zaman devam edebilirsiniz. Çünkü Kuran anlamı üzerinde düşünmek üzere değerini ortaya çıkarır.
Kuran Okurken Bunlara Dikkat Edin
Kuran okumadan önce mutlak suretle abdest almanız gerekmektedir. Dünya işlerini terk ederek, bir yere yetişmek, uyumak yada televizyon izlemekten uzak durarak kendinizi sessizlik içerisinde bir süre dinleyin. Ardından Kuran’a hürmet göstermek adına temiz kıyafetler giymek incelikler arasında yer alır.
Yine de tüm bunları yapacak durumu olmayan kişilerin sadece abdest alması da yeterli olmaktadır. Kişi Kuran’ı okumaya başlamadan önce yukarıda bahsettiğimiz kurana başlama duası okunabilir. Kuran okumaya başlamadan önce kıbleye dönmeye özen göstermeniz gerekmektedir.
Dua İbadetin Özüdür
Müslüman için dua etmek, yemek yemek, su içmek geceleri uykuya dalmak kadar gereklidir. Dua hem ibadetin hem de hayatın özünde yer almaktadır.
“Rabbiniz buyurdu ki: ‘Bana dua edin, duanızı kabul edeyim. Bana kulluk etmeğe tenezzül etmeyenler, aşağılık olarak cehenneme gireceklerdir’
Bu sebepten bize düşen en önemli görev gün içerisinde ihtiyacımız olan her şeyi, gelecekte hayal ettiklerimizi, korkularımızı, beklentilerimizi ve hatta tüm Müslüman aleminin hayırlarla karşılaşmasını en kalbi duygularımızla yakarmalıyız. Allah hiçbir dua edeni geri çevirmez. Bu sebepten unutmamak gerekir ki, Dua ibadetin ve yaşamın özüdür.
Dua Rahmetin Anahtarıdır
Yine bir Hadis-i Şerifte de belirtildiği gibi “Dua, rahmet (kapılarını açan) bir anahtardır.” Yine aynı şekilde Allah kendisine dua etmeyen kullarına da kızmaktadır. “kim Allah’a dua etmezse, Allah ona gazap eder.”
Görüldüğü üzere insanın sonsuz hazinelerden yararlanması için, bu büyük servetin kapısını aralaması için dua büyük ve kolay bir anahtar olarak gönderilmiştir. İnsan sadece bu anahtarı en kalbi duyguları ile Allahtan korkarak kullanabilir. Aynı şekilde onun nimet vereceğinden şüphe etmeden dua ederek açması mümkün olmaktadır.