Abdestle İlgili Merak Edilen Tüm Soru ve Cevapları

0

Abdestin faziletleri, nasıl alındığı, abdesti bozan ve bozmayan durumlar ve daha fazlası hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Abdestle ilgili merak ettiğiniz tüm soruların samimi ve aydınlatıcı cevapları cumamesaji.com’da. İslami öğretilere uygun bilgilerle abdestinizi doğru bir şekilde almanız için yardımcı olmayı amaçlıyoruz. O halde başlayalım:

Abdest en doğru nasıl alınır?

abdest ile ilgili sorular

Abdest almak aslında oldukça basittir ve dinimizde namaz kılmadan önce temizlenmemize vesile olur. Nasıl alınır kısmına gelelim :

– Her ibadet öncesinde olduğu gibi, abdest alırken de niyet etmelisin. İçinden “Niyet ettim Allah rızası için abdest almaya” diye niyet edebilirsin. Bu hanefilerde sünnet diğer üç mezhepte farzdır.

Abdeste başlarken ellerini bileklere kadar üç kere yıka.

Sağ elinle ağzına üç kere su alıp çalkala ve boşalt. Ardından sağ elinle buruna üç kere su çek ve sol elinle suyu temizle.

Alnından çene altına ve kulaktan diğer kulağa kadar yüzünü iyice ve üç kere yıka.

Sağ kolunu dirseğe kadar dirseğin de dahil olduğu şekilde üç kere yıkadıktan sonra, sol kolunu da aynı şekilde yıka.

Ellerini ıslatıp, başının dörtte birini mesh et. Sonra baş parmaklarınla kulaklarını mesh et.

En son sağ ayağını parmak uçlarından topuğa kadar üç kere yıkadıktan sonra sol ayağını da aynı şekilde yıka.

İşte bu kadar! Şimdi temiz ve namaz kılmaya hazırsın. 🙂

Abdest alırken hangi duayı okumalıyım?

abdest almadan hangi dualarla başlanır

Abdest alırken aşağıdaki türkçe duaları okuyabilirsiniz;

Abdeste başlarken eller yıkandığında: ” Azim olan Allah’ın ismiyle başlarım. Bize İslâm dinini ve imanı ihsan eden; suyu temizleyici, İslâm’ı nur kılan Allah’a hamd olsun! ”
Ağız ve burun yıkandığında: “Allah’ım, ağzımı ve nefesimi temizle.”
Yüz yıkandığında: “Allah’ım, yüzlerin beyazladığı ve karardığı gün yüzümü beyazlaştır.”
Kollar yıkandığında ( sağ ve sol kol ): “Allah’ım, kitabımı sağ elimle bana ver ve solumdan verme arkamdan koru.”
Başın meshedildiğinde: “Allah’ım, rahmetinle, bereketinle ve affınla beni kapla.”
Ayaklar yıkandığında: “Allah’ım, ayaklarımı sırat üzerinde sağlam kıl, o gün ayakların kaydığı günde.”

Abdest tamamlandığında şu duayla bitirebilirsiniz : ” Allah’ım! Beni günahlardan temizle, evimi genişlet ve beni aralarında övülmeye değer kullarından eyle.”

Dövmem var. Dövme abdest geçirir mi?

DÖVME İLE ABDEST ALINIR MI

Dövme konusu, İslam alimleri arasında tartışılan bir mesele olmuştur. Dövmenin cilt üzerinde bir yüzey oluşturmadığı durumlarda abdest geçerlidir ve bir sakınca yoktur. Bu sebeple, dövmenin abdesti geçersiz kıldığına veya suyun cilde ulaşmasını engellediğine dair bir endişen olmasına gerek yoktur. Yani dövmenin olduğu bölgeye su temas ettiği sürece, abdestin geçerlidir inşallah.

Osurmak ( gaz çıkarmak ) abdestimi bozar mı?

gaz çıkardım abdestim bozulur mu

Osurma (gaz çıkarma) hadisesi, Hanefi mezhebine göre abdesti bozar. Şafii alimleri de, bu konuda Hanefi alimleriyle aynı görüştedir. Gazın vücuttan çıkması, abdesti bozan haller arasında sayılır. Çünkü abdestin bozulduğuna dair bilgiler, gazın anüsten çıkmasının abdesti bozduğunu göstermektedir. Bundan sebep eğer osurduysanız yani gaz çıkardıysanız namaz kılmadan önce yeniden abdest almanız gerekmektedir.

Erkekler gusül abdestini nasıl almalıdır?

erkeklerde gusül alma

Sevgili kardeşim, gusül genelde cünüp olduğumuz zaman veya diğer özel durumlarda harekete geçmemiz durumlardan biridir. Erkekler için nasıl alınır konusuna gelince bunu elimizden geldiğince açıklayalım;

Namaz abdesti gibi gusül abdestinde de niyet ederiz. Yani ” niyet ettim Allah rızası için gusül abdesti almaya” şeklinde.
Sonra ellerimizi bileklere kadar 3 defa yıkarız.
Cünüp olduğumuz için avret yerlerimizi iyice yıkarız.
Sonrasında ağzımıza ve burnumuza 3 er defa su alırız, aynı namaz abdestindeki gibi.
Sonrasında vücudumuzda iğne ucu kadar ıslanmamış yer kalmayacak şekilde yıkarız.

Gusül alırken, suyun her yere ulaşması için vücudunuzu elinizle meshetmek yararlı olabilir. Özellikle dirsek, diz gibi kıvrımlı bölgelere suyun iyice ulaştığından emin olun. Ayrıca gusül alırken vücudunuzdaki tüm yabancı maddeleri (toz, kir vs.) temizlemiş olduğunuza da emin olun.

Tırnak kesmek abdest bozar mı?

tırnak kesersem abdest tazelemem gerekir mi?

Hayır, tırnak kesmek abdesti bozmaz. İslam’da abdestin bozulma sebepleri bellidir ve tırnak kesmek bu sebepler arasında yer almaz. Abdest alındıktan sonra tırnak kesilse dahi abdestiniz geçerliliğini korur.

Ağlayınca abdestim bozulur mu?

ağlamak abdest bozar mı

Hayır, ağlamak abdesti bozmaz. Abdestin bozulduğu durumlar belirli ve net olarak belirlenmiştir. Gözyaşı dökme veya ağlama, bu durumlar arasında yer almaz. Ağlarken ya da duygusal bir an yaşanırken vücuttan bir şeyin çıkması, abdestin bozulma sebepleri arasında sayılmadığı için ağlamak abdesti bozmaz. Ancak kişi ağladıktan sonra abdest alarak namaz kılmak istiyorsa, bu da elbette daha iyi ve faziletli olabilir.

Abdest hangi durumlarda bozulur?

abdest nasıl bozulur

Bazı durumlar abdestimizi bozar. Şöyle ;

Tuvalet ihtiyaçları: Büyük ya da küçük tuvaletini yapmak abdesti bozar.
Gaz çıkarma: Abdestin bozulma sebeplerinden biri de gaz çıkarmaktır.
Uyuma: Derin bir şekilde uyumak da abdesti bozar. Ancak kısa süreli göz kırpmalar, yani derin olmayan uykular abdesti bozmaz.
Cinsel Temas: Eşler arasında cinsel ilişki abdesti bozar.
Cinsel Sıvıların Çıkması: Uyku, rüya ya da başka bir sebeple meni ya da mezi gibi cinsel sıvıların çıkması abdesti bozar.
Kan, irin veya cerahat: Ağzından veya burnundan gelen bu sıvılar, eğer ağzın veya burnun dışına çıkarlarsa abdesti bozar.
Bayılma: Bayılmak da abdesti bozar.

Gusül abdesti aldıktan sonra namaz kılabilir miyim?

gusül abdestiyle kuran okunur mu

Evet, gusül abdesti alındığında, aynı zamanda namaz abdesti de alınmış olur. Yani gusül abdesti aldıktan sonra, namaz kılmak veya Kuran okumak gibi abdest gerektiren ibadetlerinizi yapmak istediğinizde ayrıca namaz abdesti almanıza gerek yoktur.

Geğirmek abdest bozar mı?

ağızdan gaz çıkarmak abdesti bozar mı

Hayır, geğirmek abdesti bozmaz. İslam’da abdestin bozulması için belirli durumlar vardır ve bunlar genellikle vücuttan çıkan maddelerdir. Yani idrar, dışkı, gaz gibi veya bilinç kaybı gibi durumlar yaşanırsa bu olur. Geğirmek, sadece mideden ağza doğru hava çıkışı olduğu için abdestin bozulmasına sebep olmaz.

İpek kirpik abdest geçirir mi?

ipek kirpik abdeste engel mi

Ana mesele, suyun cilde ulaşıp ulaşmadığıdır. Eğer ipek kirpikler suyun cilde temasını engelliyorsa, bu durumda abdest ve guslün geçerliliği konusunda sorun olabilir. Ancak eğer su cilde temas edebiliyorsa, abdest ve guslün geçerliliği için bir engel teşkil etmez.

Kolonya abdest bozar mı?

kolonya abdeste engel mi

Kolonya ya da parfüm gibi maddelerin abdest üzerinde bozucu bir etkisi yoktur. Ancak şunu belirtmek gerekir ki; kolonya ve parfümler temizleyici değil, sadece hoş koku verici maddelerdir. Bu yüzden, örneğin elinizi temizlemek amacıyla kolonya kullandığınızda, bu elinizi temizlediği anlamına gelmez. Abdest alırken üzerine kolonya sürülmüş bir yerin yıkanması gerekiyorsa, suyun o bölgeye tam olarak temas ettiğinden emin olmanız yeterlidir.

Küfür edince abdest bozulur mu?

küfür hakaret benzeri şeyler abdestimizi bozar mı

Küfür etmek, ahlaki açıdan ve dinen büyük bir günahtır. Küfür etmekle abdest bozulmuş olmaz.Ancak unutmamanız gereken şey, küfür etmenin kalbi kararttığıdır. Bu tür davranışlar, kişinin manevi huzurunu kaybetmesine ve Rabbimizle olan bağını zayıflatmasına neden olabilir.

Oruçluyken abdest nasıl alınır?

niyetliyken abdest alınır mı

Oruçluyken abdest alırken dikkat edilmesi gereken en önemli husus, ağza ve burna su alırken fazla derin çekmemektir. Yani, ağza su alırken yutmamaya ve burna su çekerken nefes yollarının derinliklerine suyun gitmemesine özen göstermelisiniz. Bunun dışında, oruçluyken de abdestin diğer adabına ve sünnetlerine aynı şekilde uymanız gerekir. Her ihtimale karşı ağza ve burna su alırken ağzınıza veya burnunuza bir miktar su istemsiz bir şekilde kaçarsa bu sorun değildir fakat yine de dikkat etmenizde fayda vardır.

Protez tırnak abdest geçirir mi?

protez tırnakla abdest alınır mı

Abdest alırken veya gusülde tırnağın altına suyun ulaşması gerekmektedir. Eğer protez tırnak, gerçek tırnağın üzerini tamamen kapatıyorsa ve altına su geçirmiyorsa, bu durumda abdestin ve guslün geçerli olması için protez tırnağın çıkarılması gerekir. Eğer protez tırnak sadece estetik amaçlı ve kısa süreli takılıyorsa, ibadetler için çıkarılabilir.

Oje abdest geçirir mi?

tırnak ojesi abdest geçirir mi

Oje, tırnak yüzeyinde suyun tırnağa ulaşmasını engelleyen bir tabaka oluşturduğundan, ojenin üzerinde abdest alındığında, su tırnağa ulaşmaz. Bu yüzden alınan abdest sahih olmaz. Bu nedenle oje sürülmüşken abdest alınacaksa ojenin öncelikle çıkarılması gerekmektedir. Fakat su geçiren ojeler vardır, eğer gerçekten oje sürülmek isteniyorsa bunlara yönelilebilir.

Adetliyken abdest alınır mı?

reglken abdest alınır mı

Dinimiz açısından, hayız döneminde kadınların abdest alma zorunluluğu yoktur. Adet dönemindeyken namaz kılınmaz, oruç tutulmaz ve Kuran-ı Kerim elle tutulup okunmaz. Ancak, bu dönemde dua etmek, zikir yapmak ve dini bilgi edinmek gibi ibadetler yapılabilir. Adet dönemi sona erdikten ve kadın gusül abdesti alarak büyük abdestini tamamladıktan sonra, namaz kılmak ve oruç tutmak gibi ibadetleri yerine getirmeye devam edebilir.

Makyajla abdest alınır mı?

abdest makyaj varken alınır mı

Makyajla abdest almak, makyajın suyun cilde ve özellikle yıkanması gereken abdest uzuvlarına tam olarak temas etmesine engel olup olmadığına bağlıdır. İslam fıkhında, abdestin kabul edilebilir olması için abdest alınan uzuvlara suyun ulaşması ve her yeri kaplaması gerekir. Eğer makyaj su geçirmez özellikteyse ve suyun ciltle temasını engelliyorsa, bu tür makyajla alınan abdest alınmaz yani caiz değildir. Su geçirmez fondöten, eyeliner, ruj ve benzeri makyaj ürünleri, suyun cilde ulaşmasını engellediği için, bu makyajlarla alınan abdest geçerli sayılmaz. Bu yüzden abdestinizi almadan önce bu tür kimyasal ve pis sayılacak ürünlerin tamamen çıkarılması gerekmektedir.

Tuvalette abdest alınır mı?

tuvalet abdest almak için uygun mu

Abdest alınacak yerin temizliği ve kişinin niyeti önemlidir. Tuvalet ve banyoda tabii ki abdest alabilirsiniz fakat tuvalette necasetin üzerinize bulaşmamasından emin olmanız gerekir. Tuvaletin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Fakat imkanınız dahilinde tuvalet gibi yerler dışında abdest alma imkanınız varsa oralarda temizlenmeniz daha uygundur.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz