[nafeza_prayer_times]
Ülkemizde vakit namazları gibi Cuma namazı da her şehirde farklı zamanlarda kılınır. Mübarek günlerden biri olarak kabul edilen Cuma namazı, camide ve cemaatle birlikte kılınan bir namazdır. Cuma namazının kılınışı konusunda Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hatırlatılan kurallar vardır. Her Cuma gününde öğle vaktinde Müslümanların camileri doldurup kıldığı Cuma namazı saat kaçta sorusunun yanıtını bu yazımızda bulabilirsiniz.
Cuma Namazı Saati Kaçta?
Cuma namazı vakti öğle vaktidir. Geleneksel uygulamada Cuma için ezan okunduğu vakit, camilere gidilerek öğle namazında olduğu gibi dört rekat namaz kılınır. Cuma namazındayken cami içinde bir ezan daha okunur. Ayrıca minbere çıkan imam, cemaate karşı hutbe okur. Bu hutbenin ardından kamet getirilir ve Cuma namazının iki rekat farzı cemaat ile birlikte kılınır. Daha sonra yine başlangıçtaki gibi dört rekat daha namaz kılınır ve böylelikle Cuma namazının son sünneti tamamlanmış olur.
Cuma Namazı Kaçta Başlıyor, Kaçta Bitiyor?
Fıkıhçılar, Cuma namazının farz olmasının bazı şartları olduğunu belirtir. Cuma namazı, diğer 5 vakit namazlardan farklı olarak kendine has 12 şarta tabidir. Bunların 6’sı farz olmasının diğer 6’sı da edasının şartları olarak bilinir. Cuma namazı vakitleri her şehirde farklı zamanlarda kılınabilir. Tıpkı 5 vakit namazlarda olduğu gibi Türkiye’de her şehirde farklı ezan saatleri vardır.
Cuma namazı, farz-ı ayındır ve farz oluşu Kur’an-ı Kerim, Sünnet ve İcma ile sabittir. Cuma namazının vakti öğle namazı vaktidir. Bu yüzden her şehirde öğle ezanıyla birlikte Cuma namazı başlamış olur. İslamiyet’e göre gündüz imsak vakti ile başlayıp akşam ezanı ile biter. Gece ise akşam ezanı ile başlayıp imsak vaktinde sona erer. Öğle namazına müteakip kılınan Cuma namazı öğle vaktinde başlayıp yine yarım saat içinde kılınıp biten bir ibadettir.
Cuma Namazı Vakti Nasıl Belirlenir?
Her ilde Cuma namazı vaktini belirlemek için dikkat edilmesi gereken unsur öğle namazının vaktidir. Çünkü bu namaz, İslam’da farz olan ibadetlerden öğle namazının yerine Cuma günlerinde kılınan bir namazdır. Müslüman erkekler için farz olan bu namazın hangi saatler içinde kılınacağını belirlemenin yolları basittir. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen “ezan vakitleri” listesine bakarak her il için namaz saatleri belirlenebilir.
Cuma Namazının Vakti Ne Zaman Girer?
Farz namaz vakitleri Kur’an’da Hud suresi ve İsra suresinde açık bir şekilde bellidir. Hud suresi 114 ve İsra suresi 78. ayetlere göre günün ilk namazı öğle, son namazı ise sabah namazıdır. Cuma suresinin 9. ayetinde “Ey inanıp güvenenler! Cuma günü, o namaz için çağrı yapıldığında / ezan okunduğunda Allah’ın zikrine koşun” ifadesi geçer. Buradan anlaşılacağı üzere Cuma günü farz bir namaz olan Cuma namazı öğlen saatlerinde geçerlidir.
Müslümanlar diğer günlerde olduğu gibi Cuma günü de ibadetlerini aksatmamaya dikkat etmelidir. Günün ilk farz namazı yani öğle vaktinde kılınması gereken namaza icabet edilmelidir. Bu sebepledir ki Cuma namazının vakti, öğle namazı vakti ile aynıdır. Bu bilgi, Kur’an’da geçen yukarıda belirttiğimiz sureler ile sabittir. Cuma namazı, öğle saatlerinde kılındığından her şehirde öğle ezanı farklı saatlerde okunduğu için ibadet zamanı farklılık gösterecektir.
Cuma Namazı Ne Zaman Kılınır?
Farz namaz vakitleri kapsamında Kur’an’da yer alan ayetlere bakıldığında Cuma namazının ne zaman kılınacağı görülebilir. Cuma namazı, sadece bu güne özel olan ve cemaatle kılınması gereken bir ibadettir. Bu sebeple Cuma vakitlerinde Müslümanlar öğle ezanı ile birlikte camileri doldurur ve Cuma namazını kılar.
Cuma namazı farz namazlar arasındadır. Mübarek günde kılınan Cuma namazının farz oluşuyla ilgili ayetlere dikkat edilmelidir. Bu ibadetle ilgili olarak Yüce Allah, kutsal kitabı Kur’an’da şöyle buyurmaktadır: “Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah’ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah’ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah’ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz.” (Cum’a, 62/9-10)
Ankara Cuma Namazı Saati
Türkiye’nin başkenti Ankara’da her Cuma vaktinde Müslümanlar camileri doldurur. Bu mübarek zamanda Allah’ın emrine uyarak camiye giden vatandaşlar için ibadeti doğru zamanda yapmak önemlidir. Bu nedenle Ankara Cuma namazı vakitleri her zaman merak edilir. Diğer şehirlerde olduğu gibi Ankara’da da öğlen vaktinde Cuma namazı kılınır. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan ezan saatleri veya namaz vakitleri bilgisiyle bu namazın saatini bulabilirsiniz.
İslam alemi için çok önemli olan ibadetlerden Cuma namazıyla ilgili Hadis’i şerifler de bulunmaktadır. Cuma namazı, Hz. Muhammed (s.a.v) döneminden bu yana Müslüman erkekler tarafından kılınan bir ibadettir. Peygamber Efendimizin Cuma namazıyla ilgili sözleri bulunmaktadır. Cuma namazının farz olduğu o dönemlerden beri bilinirken Hz. Peygamber (s.a.v) şöyle buyurmuştur: “Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her Müslüman erkeğe farzdır.” (Ebû Dâvûd, Tahâret, 130; Beyhakî, es-Sünenü’l-Kübrâ, III, 245-246).
İstanbul Cuma Namazı Saati
Müslümanlar Cuma namazını hangi şehirde olurlarsa olsunlar öğle ezanına müteakip kılarlar. Bu sebeple Cuma namazı saati İstanbul gibi büyükşehirlerde de öğlen vaktine işaret eder. İslam’da Cuma namazı, öğle namazının yerine Cuma günleri kılınan bir özel ibadet olarak geçer. Müslümanlar, haftanın en mübarek gününde camileri doldurur ve farz olan ibadetlerini gerçekleştirir. Cuma namazı sonrasında işleri olanlar bu namazın saat kaçta başlayıp kaçta bittiğini araştırmaktadır. Cuma namazı öğle vaktinde başlar ancak kaçta biteceği bazı değişkenlere göre farklılık gösterebilir.
Cuma namazının bitiş vakti, hutbenin uzunluğu, imamın sureleri okuyuş hızı gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. Bu nedenle Cuma namazı her hafta aynı saatte bitmez. Diyanet İşler Başkanlığı tarafından belirlenen Cuma hutbesi uzun olduğunda namaz süresi de uzamış olur. Ayrıca her camide farklı hoca tarafından kılınan bu namazın bitme süresi farklılık gösterebilir. Camideki cemaatin sayısı ve bazı pratik sebepler Cuma namazının süresini belirler. Cuma namazı tüm camilerde aynı sureler okunduğundan birbirine yakın zamanda biter.
Bursa Cuma Namazı Saati
Cuma namazının süresiyle ilgili herhangi bir kısıtlama veya süre standardı bulunmaz. Cuma namazından sonra işleri veya randevusu olan vatandaşlar bu süreyi merak etmektedir. Namaza giden kişiler, Zühr-ü Ahir gibi namazları kılıp kılmayarak bu süreyi değiştirebilir. Cuma namazının bitme süresi, namazı kıldıran imama da bağlıdır. Eğer imam hutbeyi uzun tutarsa veya daha uzun sureleri yavaş şekilde okursa ibadetin süresi uzayabilir. Bazı kişiler Cuma namazlarını hızlı kıldıran hocaların olduğu camileri seçmeye özen gösterir.
Cuma namazı Bursa gibi şehirlerimizde de öğle vaktinde tüm camilerde cemaatle birlikte kılınır. Cuma günü öğle ezanı okununca camileri dolduran Müslüman erkekler farz olan ibadetlerden Cuma namazını kılar. Bu namaz, imamla ve cemaatle birlikte kılınan namazlardandır. Cuma namazının süresinde imamın okuyuş hızı gibi faktörler ibadetin ne zaman biteceğini belirler. Müslüman erkekler için farz olan bu ibadet öğle saatlerinde gerçekleştirilir.
İzmir Cuma Namazı Saati
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayınlanan takvimde her şehir için namaz vakitleri belirlidir. Namaz vakitleri gündüz imsak vakti ile başlar. İmsak vaktinden sonra Müslümanlar 5 vakit namazlarını ve öğle saatlerindeki Cuma namazını kılmalıdır. Sadece Cuma günleri farz olan bu ibadetin saatlerini öğrenmek için ezan saatlerine bakmak yeterlidir. Cuma namazı İzmir camilerinde öğle saatlerinde kılınır.
İslamiyet’e göre gündüz imsak vakti ile başlar ve akşam ezanı ile son bulur. Gece ise akşam ezanı ile başlar ve imsak vaktinde sona erer. İzmir Cuma namazı kaçta bitiyor gibi soruların yanıtı camideki bazı faktörlere bağlı olarak değişir. Ancak Cuma namazı 6 rekat kılınan bir ibadet olduğundan ortalama 30 dakika sürebilir. Cuma namazı için camileri dolduran Müslümanlar öğle namazını da kılar. Böylelikle hutbenin uzunluğuna göre camiden çıkış 45 dakika ile 1 saat arasında değişebilir.
Konya Cuma Namazı Saati
Müslüman erkekler için farz kılınan Cuma namazının kaç dakika süreceği gibi araştırmalar sık sık yapılır. Haftanın en mübarek gününde Cuma namazı kılmak isteyenler bu ibadetin vakit ve saatlerini merak etmektedir. Cuma namazı, Kur’an’da geçen ayetlere göre öğle vaktinde icra edilmesi gereken farz ibadetlerdendir. Müslüman erkeklere farz olan Cuma namazı Konya gibi şehirlerimizde de cemaatle kılınır. Bu nedenle vatandaşlar Cuma vaktinde camileri doldurup taşırarak bu ibadeti yerine getirir.
Cuma namazı farklı mezheplerde kılınış ve uzunluk bakımından bazı farklılıklar gösterebilir. Hanbeliler dışındaki fakihlere göre Cuma namazı öğle namazının vaktinde kılınır. Hanbeliler ise bu süreyi değiştirmektedir. Bu mezhepte güneşin bir mızrak boyu yükselmesiyle Cuma vakti başlamış olur. Gölgenin kendi aslına eşit olduğu zamana kadar devam eden Cuma vakti içinde namazın kılınması gerekir. Cuma namazı cemaatle kılındığı için bazı özel durumlarda biraz geciktirilebilmesinde sakınca yoktur.
Cuma Namazı 1 Saat Sonra Kılınır Mı?
Cuma namazı kılmak için en doğru zaman öğle vaktidir. Camilerden okunan öğle ezanıyla birlikte Müslümanlar Cuma namazı için saflardaki yerini alır. Cuma namazı öğle vakti içinde kılındığı zaman geçerli olur. Bunun dışındaki diğer 5 vakit namaz zamanlarında Cuma namazını 6 rekat olarak kılmak geçerli olmaz. Namaz vaktinin başlangıcında kılınması faziletlidir. Ancak camide Cuma namazı için yeterli sayıda cemaat yoksa ve Müslümanlar 2-5 dakika içinde saf tutacaksa Cuma namazı bekletilebilir. Bu şekilde özel durumlarda Cuma namazının biraz geciktirilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Cuma Namazında Hutbe Ne Kadar Sürer?
Cuma namazı hutbesi, her hafta Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen bir konu üzerinde okunur. Hutbe okumak için camide minbere çıkan imamın okuyuş hızı ve hutbenin uzunluğu sürenin değişmesine neden olabilir. Cuma namazının ortalama olarak kaç dakika süreceği bu hutbenin uzunluğuna bağlıdır. Hutbenin içeriği ve imamın konuşma hızına göre bu süre değişebilir. İki hutbe arasında bir kısa ara verilir ve toplamda yaklaşık 15-20 dakika sürebilir.
Cuma Namazının Kaç Rekatı Farzdır?
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından aktarılan bilgilere göre Cuma namazının farzı 2 rekattır. Bunun dışında Cuma vaktinde kılınan namazda önce dört rekat ve farzdan sonra dört rekat olmak üzere sekiz rekat da sünneti vardır. İmam Ebu Yusuf’a ve İmam Muhammed’e göre farzdan sonra kılınacak sünnet bir selamla dört ve bir selamla 2 rekat olmak üzere toplam 6 rekattır.
Cuma Namazı Neden Öğle Vaktinde Kılınır?
Cuma namazı, her hafta bu mübarek günde sadece öğle vaktinde kılınan ve Müslüman erkeklere farz olan bir ibadettir. Cuma namazının neden öğle saatlerinde kılınacağı ile ilgili olarak Kur’an’daki ayetlere dikkat edilmelidir. Cuma namazı vakti neye göre belirlenir sorusunun yanıtı Kur’an’da geçen Cum’a suresinde gizlidir. Bu surenin 9. ayetinde geçen “Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında hemen Allah’ı zikre koşun” ifadesinden anlaşılmaktadır.
Cuma namazı vaktinde cami içinde imam minbere çıkıp müezzinin ezan okumasıyla birlikte namaz kılınıncaya kadarki süre Cuma vakti olarak bilinir. Cuma vaktinde namazı kılmakla yükümlü olanların alışverişi terk etmeleri ve dünya işlerini bırakıp Allah’a yönelmeleri gerekir. Bir çok alim, mübarek Cuma saatinde yapılan bütün işlerin haram olduğunu söylemektedir. Bu yüzden Cuma namazı vakti ayrı bir önem taşır.